Cees  van  Popering ,  mijn familie  website

  • vlag Zeeland
  • sigarenfabriek Zierikzee
  • hangcultuur  bru
  • oud straatje bru
  • korte ring bru
  • de scharenslijper
  • vissersboot
  • skite

for English translation click here

Bruinisse Bru

Komend van Bergen op Zoom, Tholen, St Philipsland en Anna Jacobapolder zijn wij nu aangekomen in Bruinisse. In dit stadje woonden, en wonen nog, reeds 250 jaren lang vele Van Popering families.

Mijn grootvader Wouter van Popering gehuwd met Johanna Donker woonde hier in de Molenstraat in Bru.
Het beroep van opa Wouter...kapper en kleermaker in deeltijd. 's Morgens werden de klanten geknipt(kapper) en 's middags de kleren op maat (kleermaker) geknipt. Zijn bijnaam ? Woutje Pas !

Bruinisse, het dorpje van toen, kreeg de in 1e dagen een traditionele opzet. Vanaf de dijk langs de haven, liep een Voorstraat uit op de Ring.(Korte Ring) In het midden daarvan lag het door een gracht omgeven kerkhof, met in het midden de NH kerk.

De ligging van Bruinisse temidden van visrijke wateren en de aanwezigheid van een 'bequame' haven, stelden de bevolking al spoedig in staat de visserij uit te oefenen. Haring, bliek en garnalen werden er gevangen en de vele plaatselijke oester- en mosselbanken leverden tonnen schelpdieren op. Bruinisse nam in de Nederlandse gewesten toen een belangrijke plaats in m.b.t de schelpdierencultuur

Bruinisse ligt nu aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het is een gezellig dorp, zeker wanneer je op zoek bent naar ontspanning. Het landschap biedt vele mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Het Grevelingenmeer biedt goede mogelijkheden voor de watersport.Zierikzee, een schilderachtig en mooi oud stadje aan Oosterschelde

Zierikzee

Rond 1920 vertrokken mijn vader Kees Sr. van Popering en zijn broers Antonie (Toon) en Marinus (Rinus) van Bru naar Zierikzee. Als beginnend sigarenmakers startten zij hun eigen sigarenfabriekje aan de Krepelstraat in de nogal delicate tabakswereld.(zie bovenaan het befaamde pakhuis in de diavoorstelling)